Czas złapać wegetarian

Nadszedł czas, gdy w każdej restauracji w codziennym menu jest co najmniej kilka dań wegetariańskich. Jest wiele powodów, ale wszystkie dotyczą zmian w otaczającym nas świecie. Mówiąc najprościej, we współczesnym gotowaniu istnieje tendencja do zdrowszego jedzenia, a zwłaszcza do odrzucania mięsa w ogóle. Wegetarianizm stał się bardziej popularny, tańszy i bardziej modny, a restauracje, które nie mają niejasnych potraw, tracą znaczną część potencjalnych klientów. Warto się zapoznać z ofertą catering gastro-crew.pl, znajdziecie tam to czego szukacie.

Dlaczego w menu warto mieć dania wegetariańskie?

Oto kilka powodów, dla których każdej restauracji lepiej jest wpisać kilka pozycji wegetariańskich w menu:

Mają niski koszt i wysoką rentowność.

To świetny sposób na przekroczenie oczekiwań gości i zaskoczenie ich szerokim widokiem na kuchnię.

Gotowanie potraw wegetariańskich jest pyszne – przyjemny test dla kuchni.

Dawno minęły czasy, w których akceptowalne było ignorowanie wegetarian przez restauracje mięsne i restauracje z owocami morza. Dotyczy to również restauracji typu fast food, które do menu dodały sałatki i warzywa. W tej chwili restauracje mięsne i morskie, które odrzucają dania wegetariańskie, po prostu tracą potencjalnych klientów.

Przyciągnij różnych klientów

W branży restauracyjnej główną ideą jest zajęcie swojej niszy, ale jednocześnie zaspokojenie gustów szerokiego grona gości. Restauracja nie powinna odmawiać gościom. W tej chwili, jeśli odmówisz wegetariańskim zupom, powiesz nie potencjalnym klientom. Wcześniej takie podejście nie było krytyczne dla restauracji, ponieważ większość wegetarian była przyzwyczajona do nie znajdowania w menu niczego odpowiedniego dla siebie.

Teraz ten trend zmienia się gwałtownie z wielu powodów:

Jest wielu ludzi, którzy przestrzegają określonej diety z powodów religijnych lub z innych powodów.

Nowe funkcje: we współczesnym świecie wielu ludzi zachęca się do wegetarianizmu i mówi, że jedzenie mięsa jest dobre i zdrowe. Warto sprawdzić gastro-crew.pl/catering-prywatny/.

Ulepszone dania: istnieje wiele niesamowicie pysznych przepisów wegetariańskich, więc sami wegetarianie, nie znajdując ich w menu, rozumieją, że restauracja po prostu nie jest nimi zainteresowana jako klienci.

Wszystko razem oznacza, że ​​teraz często nie wystarczy mieć jedną lub dwie sałatki w menu. Wegetarianie są już zainteresowani czymś bardziej złożonym i interesującym.

Przetestuj w kuchni

Istnieją tysiące wspaniałych chudych i wegańskich przepisów. Wybór odpowiedniego należy pozostawić pracownikom kuchni, którzy mogą konkurować ze sobą, aby stworzyć to, co najlepsze. Zwykle wybór sprowadza się do pasty przeciwko warzywom lub kombinacji obu. Świetne pomysły mogą pochodzić z dowolnego miejsca, więc dobrym pomysłem byłoby pozwolenie szefom kuchni na wspólne posmakowanie nowego dania i wypróbowanie go przez personel. Cudowne danie wegetariańskie może stać się ulubionym nie tylko wśród wegetarian, ale także wśród zwykłych gości, którzy zastąpią je dodatkami i sałatkami.

Lokalni producenci

Restauratorzy coraz częściej zaczynają współpracować z lokalnymi producentami, którzy mogą zapewnić świeże jedzenie. Taka współpraca daje szerokie możliwości tworzenia ciekawych nowych dań wegetariańskich. A gość będzie pewien, że całe jego jedzenie jest najświeższe i wyrosło z niego niedaleko.

Główną ideą, którą chciałem wam przekazać – nie odmawiajcie sobie przyjemności przyciągnięcia nowego (a ponadto wciąż powiększającego się) segmentu klientów, a także urozmaicenia ustalonego menu!