BUFET BRUNCHOWY NA RÓŻŃE OKAZJE

Kiedy śniadanie jest właściwie brunchem?
Łatwo jest, gdy śniadanie i obiad pokrywają się.

Słowo brunch z języka angielskiego oznacza br eakfast i l unch w jednym. Dlatego najlepiej ” brunch ” w porze lunchu przy lampce wina musującego w kawiarni.

Większość z nas zazwyczaj może jeść tylko brunch przez cały dzień w weekendy, w urodziny, w święta lub w świętą niedzielę. Klasyczną porą na brunch jest zatem niedzielny poranek między godziną 10:00 a 14:00. Przepisy znajdziecie na stronie lunch blog.

Czas brunchu – klasyczny od 11:00 do 15:00
Myślę, że brunch nie zaczyna się przed 11 rano i może też trwać do 17:00. Ponieważ mój brunchowy bufet z ciastami, fajnymi dipami, domowymi pastami do smarowania, przekąskami, świeżymi sałatkami i kto chce, może naprawdę wspaniale jeść do wieczora. Może zakończyć brunch spontaniczną imprezą na koniec?

Lubię zaczynać brunch w klasyczny sposób od croissanta i kawiarni. 11 zegar
Potem pierwszy kieliszek wina musującego lub szampana i coś słonego. 1 14:30
Następnie espresso z brownie, aby nie czuć się zmęczonym w południe . 14 godzina
Po południu filiżanka herbaty i świeża bułka ze śmietaną. 15:30.
Na aperitif około 17.00 próbuję sałatek i przystawek zamiast wracać do domu .
A ponieważ jest tak przytulnie, otwiera się pierwsze wino i je się oliwki z bagietką i salami. To wtedy żegnają się goście i zaczyna się pierwsze sprzątanie. Rozmowy stają się swobodne, twardy trzon przyjaciół i nowych znajomości zamienia brunch w imprezę. Muzyka staje się głośniejsza, nikt nie chce, żeby dzień się skończył. Sprawdź ofertę dostawy na stronie http://gastro-crew.pl/dowoz/.

Brunch to właściwie codzienny program. Podniebienie zmienia się ze słodkiego na słone, pikantne, kremowe, słone i tak dalej. W końcu jesteś szczęśliwy przez co najmniej tydzień. Potem znowu możesz zjeść brunch, w końcu znowu jest niedziela.

Na zdjęciach widać, że nasz bufet trwał do godzin wieczornych – był niebiański zarówno pod względem kuchni, jak i wyglądu, a przede wszystkim niezapomniana atmosfera.

Idealne śniadanie lub brunch – szukasz pomysłów?
Dla mnie brunch powinien obejmować wszystko, czego chcę na śniadanie, a jednocześnie przewidywać, co chciałbym zjeść później jako lunch i na co czekam wieczorem.

Trudny? Nie, to proste.

Klasyczne pomysły na śniadanie
Oczywiście każdy brunch w formie bufetu zawiera również wszystko, co należy do klasycznego śniadania :

Świeże pieczywo lub różnego rodzaju bułki , często wypiekane samodzielnie lub od bardzo dobrych piekarzy, np. „Zeit für Brot”.
Dżem – najlepiej domowej roboty , np. specjalne odmiany np. dżem gruszkowy
Specjalny ser , którego zwykle nie jesz codziennie
Różne rodzaje ciast – tak, bo we Włoszech zawsze masz ciasta na śniadanie i to jest super!
Kiełbasy, takie jak suszone na powietrzu salami francuskie lub szynka parmeńska
Jajka, jako jajecznica , wypełnione olejem z pestek dyni lub rafinowane.
Świetne do smarowania – nie ma ograniczeń dla wyobraźni od guacamole, ricotta po mus z łososia.
Świeże, dojrzałe owoce i warzywa sezonu – ładnie udekorowane i już wielkości kęsa.

Bufet śniadaniowy i bufet brunchowy – czy jest jakaś różnica?
Brunch jest wystawny i powinien oferować wszystko pod dostatkiem i sprawić, że zapomnisz o codzienności. Klasyczne jajko śniadaniowe można przygotować jako jajecznicę ze specjalnymi składnikami, takimi jak trufle lub styryjski olej z pestek dyni na brunch. Różne rodzaje pieczywa i wypieków, takie jak croissanty, świeże gofry, puszyste muffinki, chleb bananowy, naleśniki czy brioszki sprawiają, że bufet jest doskonały.

Przepisy na brunch – jedz oczami!
Jeśli chodzi o przepisy na brunch w formie bufetu, ważny jest smak. Bez pytania. Niemniej jednak inscenizacja jest co najmniej równie ważna.

Dla mnie brunch to wystawna uczta i coś więcej niż śniadanie.

Bufet brunchowy bardziej przypomina bufet antipasti z dołączonym bufetem z ciastami i deserami. Naprawdę może być wszystko, co nadaje się na bufet i co zdobywa punkty pod względem wyglądu i smaku.

Otwarte kanapki na brunch: smørrebrød lub open sandwich
Osobiście uważam, że przekąski są bardzo przydatne w bufetach. Jednocześnie uważam, że przygotowanie przekąsek jest bardzo czasochłonne. Otwarte kanapki są idealne na śniadanie lub brunch w formie bufetu. Ponieważ kanapki brzmią okropnie, wolałbym używać duńskiego terminu smørrebrød, czyli „kanapka otwarta”. Chodziło o pomysłowe kanapki ze wszystkim, co przychodzi na myśl. Nie tylko świetnie wygląda, ale także sprawia, że ​​każdy bufet jest ucztą dla oczu. Polewa może być zarówno słodka, jak i pożywna.

Bufet brunchowy, sztuka gotowania i ketchup

A kiedy wolę zjeść brunch?

Bufet brunchowy na urodziny!
Tak, to pasuje idealnie. Powiedziałbym:

Urodziny wzywają na brunch!

Rozpoczęcie dnia brunchem w formie bufetu w urodziny jest cudowne. Można dużo wcześniej przygotować i zrobić zakupy elegancko, a gdy już jest ustawiony bufet, masz dużo czasu dla swoich gości. Dałem ten bufet mojej córce na jej 17 urodziny w 2014 roku. Jej goście do dziś opowiadają o tym cudownym jesiennym dniu z brunchem w ogrodzie, który trwał do wczesnych godzin wieczornych.

Bufet brunchowy, sztuka gotowania i ketchup

Bufet brunchowy, sztuka gotowania i ketchup

Pomysły na przepisy na śniadanie w formie bufetu lub przepisy na brunch, które uwielbiam:
Kanapki z jajkiem z chleba tramezzini
Kanapki z szynką i curry
Róża Crevette z domowym sosem koktajlowym
Mango z mozzarellą i dressingiem balsamicznym
Mus z łososia
Biszkopt truskawkowy
Bułeczki Cynthia Barcomi
Brioche z dżemem
ciemny chleb razowy i duża szklanka Nutelli 😉
Wrapy z łososiem i serkiem śmietankowym
Wrapy wypełnione jagodami i serkiem śmietankowym

Twaróg waniliowy z jagodami i chrupiącym musli

Śliwki z boczkiem
Ciasto francuskie tarty z mango i jabłkami
Pains aux chocolat, croissant, ślimaki z rodzynkami
Pumpernikiel z serkiem jagodowym / indyjskim serkiem śmietankowym i kiełkami
Libańskie ciasto jogurtowe

Ciasteczka
ciasto orzechowe
Ciasto z maślanki kokosowej
Ciabatta zwieńczona wszystkim, co mieliśmy? 😉
świeży ananas
Szaszłyki z winogrona i sera
i oczywiście wino musujące do tostów, dużo soku pomarańczowego i kawowy melanż z bitą śmietaną (bardzo retro)
i co najmniej 4 cudowne ciasta przywiezione ze sobą !!!

Idealny do zorganizowania domowego brunchu w formie bufetu: Etageren!
Sam mam dwie etażery *, które można rozłożyć i schować, aby zaoszczędzić miejsce, gdy nie są używane. W kolorze białym, pasują do każdego bufetu. Uniwersalny, zajmujący mało miejsca, super praktyczny model warstwowy, że tak powiem. Dostępne są również w innych kolorach.

Stojak na ciasto Kozioł
Amazonka
Kozioł Etagere *
przez Kozioła
Uwielbiam ten stojak na ciasto! Dostępne są w różnych rozmiarach, a gdy nie są używane, można je łatwo rozłożyć i schować, aby zaoszczędzić miejsce. Sprawia, że ​​każdy stół jest świąteczny, a każdy piknik wydarzeniem!

Zaoferować*
Cena zawiera podatek VAT plus ewentualnie koszty wysyłki. Ostatnia aktualizacja 21 września 2021 o 18:24. Zwracamy uwagę, że wyświetlane tutaj ceny mogły w międzyczasie ulec zmianie. Wszystkie oświadczenia bez gwarancji.
W międzyczasie mam jeszcze dwa rzędowe stoiska – kiedy już z nimi zaczniesz, zakochasz się w tych stworzeniach.

Cena zawiera podatek VAT plus ewentualnie koszty wysyłki. Ostatnia aktualizacja 22 września 2021 o 12:13. Zwracamy uwagę, że wyświetlane tutaj ceny mogły w międzyczasie ulec zmianie. Wszystkie oświadczenia bez gwarancji.
Fajnie jest podawać smakołyki i oczywiście wygląda bardzo dekoracyjnie. Mam małe szklane talerzyki jako desery i talerze do ciast, których używam na co dzień. Do owoców, małych przystawek lub po prostu do serwowania dodatków. Uwielbiam te talerze:

Talerz deserowy wykonany ze szkła
Amazonka
Talerz deserowy ze szkła *
przez DRULINE
Używam tych szklanych talerzy każdego dnia do różnych rzeczy. Mam ich duży stos i nic lepszego na imprezę z przekąskami. Moje ulubione talerze!

Zaoferować*
Cena zawiera podatek VAT plus ewentualnie koszty wysyłki. Ostatnia aktualizacja 22 września 2021 o 10:13. Zwracamy uwagę, że wyświetlane tutaj ceny mogły w międzyczasie ulec zmianie. Wszystkie oświadczenia bez gwarancji.
Przepis na kanapki z jajkiem zaczerpnęłam z książki kucharskiej „Kuchenne sekrety kobiet sukcesu”, którą już przedstawiłam . Krem do kanapek jest szybki w przygotowaniu, a także bardzo dobrze smakuje na pumperniklu. Zrobiłam też wersję wegetariańską z kremem curry, którą wykorzystaliśmy jako bazę do innych kanapek.

A oto wspaniały przepis na brunch:
Jajka i kanapki tramezzini na brunch w formie bufetu?
Bufet brunchowy, Kochenkunstundketchup.de

Kanapki z jajkiem i tramezzini?
SKŁADNIKI
Jajka – ekologiczne – rozmiar L, 12
Boczek, 200g
Ogórki kiszone, 5
Serek śmietankowy, 2 opakowania
Majonez, 3 łyżki
Sól
świeżo zmielony pieprz
Plastry Tramezzini (wł. Chleb tostowy), 2 opakowania
INSTRUKCJE
Jajka ugotować na twardo, ugasić, obrać, a następnie posiekać.
Boczek pokroić w kostkę (lub kupić w kostkę) i piec w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie chrupiący. Wegetarianie po prostu to pomijają – bez tego dobrze smakuje😉
Posiekaj ogórki kiszone. Osobiście wolę korniszony i odpowiednio wzięłam więcej.
Wymieszaj serek śmietankowy z majonezem, aby uzyskać kremową, smarowną mieszankę. Dodałem trochę śmietanki. Możesz też dodać jogurt.
Teraz dodaj posiekane jajka, ogórki kiszone i bekon do majonezu z serkiem śmietankowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozłóż mieszankę na plasterkach tramezzini i przykryj kolejnym plasterkiem tramezzini. Oczywiście możesz również użyć innego chleba tostowego. Krem podaliśmy również na pumperniklu przybranym kiełkami i posypaliśmy go kanapkami z ciemnego chleba tostowego i rukoli. Zostawiliśmy boczek na część kremu i doprawiliśmy go kremem curry zamiast majonezu – bardzo smacznie!

Ważne: tuż przed podaniem pokrój plasterki tramezzini na kawałki wielkości kęsa, w przeciwnym razie brzegi będą pofalowane.

Oczywiście po tym brunchu mieliśmy zbyt dużo jedzenia.

Ale nie było źle, bo każdego ranka cieszyliśmy się z bułeczek, egzotycznych serków, a ja oddawałam się swojej pasji na świeżym czarnym pieczywie z gęstym masłem do posmarowania trochę orzecha……. Właściwie przezwyciężyłem to uzależnienie, ale trzeba było zjeść wielką szklankę.

Mając to na uwadze – kiedy znowu będziemy mieli brunch?

Brunch wieczorem?
Tak, to nazywa się Mezze / Mezza – Tafel i wygląda tak:

Więcej pomysłów na brunch lub wieczorny bufet pod moim nagłówkiem Antipasti i Sałatki :

Pomysły na bufet

Dodatek: Artykuł pochodzi z 2014 roku. Krótko po tym, jak zacząłem blogować. W międzyczasie nasza córka przystępuje do pierwszego egzaminu państwowego i gotuje jak mała bogini! Ale ona nawet woli być gotowana. Możesz przeczytać tutaj, dlaczego 17 urodziny są idealne na brunch.