1. Gdzie jest twoja kuchnia?
To brzmi jak nieistotne pytanie, ale jest ważne, ponieważ może mieć wpływ na koszty i obsługę. Dowiedz się, czy firma pobiera opłatę za podróż. Jeśli nie zostanie dostarczony, będziesz musiał udać się do kuchni, aby odebrać jedzenie. Jeśli firma cateringowa dostarczy dostawę, czy potrawa będzie nadal gorąca, gdy zostanie dostarczona?
2. Czy obsługujesz tylko określone okazje lub lokalizacje?
Niektóre lokale mają określone firmy cateringowe, z których korzystają i mogą nie odstępować od nich w przypadku jakichkolwiek wydarzeń w lokalu. Ponadto niektóre firmy cateringowe specjalizują się tylko w lunchu, kolacji lub deserach. Jeśli planujesz używać firmy cateringowej do wielu wydarzeń jak catering wielkanocny Warszawa, wybierz taką, która może naprawić i wymieszać coś dla dowolnej funkcji społecznej.
3. Jakich składników używasz najczęściej?
Firma musi upewnić się, że jej firma cateringowa nie używa przedmiotów, które mogłyby wywołać reakcję alergiczną u pracownika. W połączeniu z tym pytaniem sprawdź, czy któryś z pracowników ma ograniczenia lub preferencje żywieniowe, na przykład te dla wegan lub osób bezglutenowych.
4. Czy są jakieś dodatkowe opłaty?
Mogą zostać naliczone opłaty za takie rzeczy, jak dostawa, dekoracje i konfiguracja. Zapoznaj się z pełną ceną i polisą z wyprzedzeniem, aby nie utknąć z dużym rachunkiem. Nawiasem mówiąc, nie zaszkodzi zapytać firmę cateringową o obiady domowe, czy oferuje jakieś zniżki dla firm, zwłaszcza małych firm.
5. Czy możemy spróbować któregoś z dań przed dokonaniem rezerwacji?
Niektóre firmy cateringowe mogą pobierać opłatę za spróbowanie potraw, podczas gdy inne mogą pozwolić Ci spróbować kilku dań za darmo, aby mieć pewność, że są one właściwym wyborem. Zawsze lepiej jest spróbować jedzenia przed podpisaniem czeku.
6. Czy masz ubezpieczenie OC?
Nie chcesz płacić za obrażenia pracownika gastronomii, uszkodzenia budynku spowodowane food truckami czy zadrapania ścian metalowych tac na żywność.
7. Czy masz uprawnienia do serwowania napojów alkoholowych?
Niektóre miasta lub hrabstwa mogą wymagać od usług cateringowych ubiegania się o koncesję na alkohol, zanim będą mogły podawać napoje. W zależności od wydarzenia może to być przełomem. Jeśli nie mogą podawać alkoholu, zapytaj o inne oferowane przez nich napoje.
8. W jaki sposób będziesz prezentować i pozbywać się żywności?
Dobra prezentacja może sprawić, że jedzenie będzie bardziej apetyczne i wywrze silniejsze wrażenie na klientach. Są też ważne sprawy, którymi należy się zająć po posiłku. Kto zabiera jedzenie do domu? Czy pracownicy będą musieli przynieść Tupperware lub zaplanować pobyt i sprzątanie?
9. Jak opracowujesz menu na wydarzenie?
Tworzenie własnego menu może być świetną zabawą dla przedsiębiorcy z czasem. Ale jeśli masz mało czasu, możesz chcieć menu, które zostało wcześniej opracowane i jest gotowe do użycia. Jeśli wybierzesz jedno z tych menu, dowiedz się, czy firma cateringowa może zastąpić pozycje lub dodać pozycje, których nie ma w menu.
10. Jakie inne usługi są świadczone?
Zapytaj o dekoracje, kwiaty, oświetlenie i wypożyczalnie. Dzięki temu dowiesz się, jakie rodzaje wydarzeń obsługuje catering lub jakie dodatkowe funkcje może zaoferować, aby Twoje wydarzenie zakończyło się sukcesem.